KÉRJ SEGÍTSÉGET!

Az iskolai bántalmazás sajnos nem egyedi probléma, de együtt tehetünk ellene! Segítünk neked, hogy felismerd a bullying jeleit, és hogy kiállj magadért vagy másokért.

ISKOLAI BÁNTALMAZÁS

Iskolai bántalmazásnak azt nevezzük, amikor egy tanuló a másikkal szándékosan olyat tesz vagy olyat mond neki, ami bántó. Ez legtöbbször nem csak egyszer történik meg és nem is véletlen, hanem szándékos az elkövető részéről. 

Minden ilyen esetben erőfölényben van az elkövető. A folyamatban általában többen vesznek részt: az elkövető, az áldozat, a szemlélődők, az elkövető és az áldozat segítői, valamint szülők, tanárok, akik közvetve szintén részesei az eseményeknek. A bántalmazásnak több formája létezik. Történhet fizikailag, szóban, közösségi szinten és online is. Fizikai bántalmazás a testi fenyítés és erőszak, szóbeli pedig a becsmérlő, megalázó és bántó szavak használata a másikkal szemben. 

Közvetett bántalmazásnak a kiközösítést és zsarolást nevezzük, az internet megszületése óta pedig online bántalmazásnak minősül a cyberbullying. Lehet, hogy máshol is hallottad már a bullying kifejezést. Ezt azért használjuk, mert a bántalmazás szónál sokan csak fizikai bántalmazásra gondolnak, de az iskolában nemcsak ez fordul elő. Ugyanolyan fájdalmat okozhat az elszenvedő félnek a sorozatos beszólás, gúnyolódás és kiközösítés is.

MAGADRA ISMERSZ?

Bántalmazó, bántalmazott vagy talán tétlen néző vagy? A videók segítségével meg- és felismerheted a bullying résztvevőit. Ezen kívül megtudhatod azt is, mit tehetsz, hogy megszakítsd a bántalmazás ördögi körét.

BÁNTANAK

Már nem olyan vidám hely az iskola, mint korábban? Rendszeresen bántanak szóban vagy fizikailag? Már az interneten sincs nyugtod? Sajnos nem egyedi, ami veled történik, de szerencsére nem vagy egyedül. Kérj segítséget most!

BÁNTOTTAM MÁR VALAKIT

Kigúnyolsz, megalázol és bántasz másokat? Jobb, ha tudod: akár bűncselekményt is elkövethetsz, miközben olyan jól szórakozol. Előbb-utóbb pedig nem gyengébbekkel, hanem a törvény teljes szigorával kell majd szembenézned!

LÁTTAM, HOGY BÁNTANAK VALAKIT

Láttad, ahogy bántottak valakit a suliban, interneten? Talán úgy érzed, hogy nem tehetsz semmiről, de jelenléteddel sajnos te is támogattad az elkövetőt. Ismerd fel a bántalmazást, és lépj fel ellene, különben egyszer lehet, hogy te is sorra kerülsz!

BŰNMEGELŐZÉS

Kiegyensúlyozott, boldog életet élni, suliba járni, dolgozni, sportolni, csak biztonságban lehet, így gyerekként és felnőttként is a biztonság alapvető szükségletünk.

A bűn megelőzését támogatják azok a jogszabályok, melyek alapján a rendőrség elfogja azokat az embereket, akik áthágják ezeket a szabályokat – kárt, testi vagy lelki sérülést okozva másoknak – hogy a bíróság által kiszabott büntetésüket letöltsék. Ez visszatartó erő, de a bűnmegelőzés sokkal tágabb fogalom.

A bűnmegelőzésbe minden beletartozik, amit azért teszünk, hogy javuljon a közbiztonság, a biztonságérzetünk. Ez azt jelenti, hogy csökkenjen a bűncselekmények száma, kevesebben váljanak elkövetővé vagy áldozattá, legyenek minél nagyobb biztonságban a gyerekek, felnőttek, idősek, az otthonaink, a közös területek, utcák és terek. A bűnmegelőzés feladata, hogy igyekezzen mindenkit megtanítani arra, hogyan vigyázhat saját magára, értékeire, és hogyan vigyázhatunk egymásra. Arra ösztönöz, hogy akarjunk és tudjunk is tenni biztonságunk megteremtéséért.

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

A Kék – Vonal Gyermekkrízis Alapítvány várja a bajba jutott gyerekek, és a gyerekeknek segíteni szándékozó felnőttek hívásait. A hívó anonim maradhat, a hívás pedig ingyenes. Elegendő a 116-111-es telefonszámot beütni, előhívó és körzetszám nélkül, ha bajban vagy, és nincs kitől segítséget kérj. Hívhatod ha bántanak, de akkor is, ha döntési helyzetbe kerültél, és akkor is ha egy társadon szeretnél segíteni, de tanácstalan vagy.

Az Internet Hotline egy speciális jogsegélyszolgálat. Bejelentések alapján segítenek a neten talált jogsértő tartalmak gyors eltávolításában. A rendőrséggel és nemzetközi partnerekkel együttműködve harcolnak a neten felbukkanó, gyerekek számára káros tartalmakat ellen. A bejelentést bárki megteheti, ha az interneten keresztül bántják, zaklatják.

Az UNICEF HelpAPP segíthet, ha bántanak, vagy veszélyben vagy. Egyetlen gombnyomással segítséget hívhatsz, ha rólad, vagy egy társadról, barátodról van szó. Segít kideríteni, miről is van szó, mi is történik valójában, s ha már tudod, az is kiderül, mit tehetsz. Sőt, mások által átélt és megoldott valós eseteket is megismerhetsz. Ha pedig tényleg nagy a baj, az alkalmazás azonnal hívható számokat kínál, illetve sürgősségi sms és e-mail felületeket ajánl.