BÁNTANAK

Már nem olyan vidám hely az iskola, mint korábban? Rendszeresen bántanak szóban vagy fizikailag? Már az interneten sincs nyugtod? Sajnos nem egyedi, ami veled történik, de szerencsére nem vagy egyedül. Kérj segítséget most!

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

Időnként előfordul, hogy az iskolában valaki vagy valakik bántanak téged? Szomorú leszel, csalódott, visszahúzódó és tanácstalan? Nem érted, hogy miért csúfolnak, közösítenek ki, vagy bántanak testileg, hiszen te nem tettél semmi rosszat? Tudnod kell, hogy nem veled van a baj, valóban nem szolgáltál rá a bántásra! Ideális célponttá sokszor attól válsz, hogy láthatóan kiborulsz, megsemmisülsz, vagy ha nem áll melléd senki. Talán azt sem érted, hogy miért nem tesz senki semmit, vagy éppen miért nevetnek ezen.

Mit tehetsz ez ellen?
  • Keress szövetségest! Segíthet neked egy osztálytársad, barátod, aki láthatóan nem „dől be” az elkövetőnek, tehát nem nevet, ha téged bántanak. Kérd meg, hogy álljon melléd!
  • Beszélj erről szüleiddel! Kérdezd meg, ők mit tennének ilyen helyzetben, vagy ha úgy érzed, nem tudod az ő bevonásuk nélkül megoldani a helyzetet, beszéljétek meg, mit tehettek a megoldás érdekében!
  • Ha a helyzet kezd elfajulni, mindenképp jelezd azt egy tanárnak, akiben megbízol! A segítségkérés nem minősül árulkodásnak, ettől nem kell tartanod.
  • Keresd fel iskolád pszichológusát! Beszélj neki arról, ami történt, és próbáljátok együtt megérteni a helyzetet, kitalálni a megoldást.
  • Ne feledd, hogy nem vagy egyedül, és több helyről tudsz segítséget kérni. Tedd meg ezt időben!

A TÉMÁBAN AJÁNLJUK

Az iskolai bántalmazásról rengeteg szakértő cikk, könyv és kutatás született, valamint az utóbbi években sorozatok és filmek is komolyan foglalkoznak a témával. Utóbbiakból náhányat összeválogattunk, amiket figyelmetekbe ajánlunk.

13 REASONS WHY

A Netflix sikersorozata köntörfalazás nélkül mutatja be, milyen messzire vezethet a bullying. A két évados sorozatban Hannah Baker, egy gimnazista tinédzser történetét követjük végig, aki 13, halála előtt rögzített felvételen mondja el, hogyan vezetett öngyilkosságához a folyamatos bántalmazása, és az, hogy senki nem állt ki mellette.

VISSZA A JÖVŐBE

Noha a klasszikus filmet a legtöbben a humora és az időutazás ötletes bemutatása miatt ismerik, sokkal több rejlik benne. Kiválóan mutatja be azt, hogy egy bully (Biff) hogyan keserítheti meg Marty apjának, George McFly-nak az életét, ahogyan azt is, hogy igenis megéri fellépni a bántalmazó ellen.

A FIÚK NEM SÍRNAK

A gyűlöletből és meg nem értésből származó bántalmazásnak nincsenek határai, súlyos esetekben gyilkossághoz is vezethetnek. Erről szól A fiúk nem sírnak című, megtörtént eseményeken alapuló film, ami valósághűen mutatja be a nőnek született, de férfiként élő Brandon Teena tragikus történetét, akit mássága miatt gyilkoltak meg csupán 21 éves korában.

NEM VAGY EGYEDÜL!

Nagyon sok híresség felvállalta felnőttként, hogy az iskolában bántalmazták.

Felnőttként sokszor nem azokból lesz sikeres ember, akik az iskolában menők. Gyakran azokat bántják, akik a tehetségük miatt lógnak ki a sorból, talán éppen azért, mert irigyek rájuk. Ne hidd el magadról, hogy kevesebb vagy mint a többiek! Ahogy ezek a hírességek, úgy te is lehetsz sikeres ember!

Justin Timberlake-et azért bántották, mert a többi sráccal ellentétben őt nem a futball, hanem a zene érdekelte. Karrierje során több Grammy-díjat nyert és gyakran hasonlítják Michael Jacksonhoz.

Demi Lovato-t gyerekkorában testalkata miatt bántották társai, emiatt többször váltott iskolát, míg végül magántanuló lett. 2013-ban a Complex Magazin a 100 legszebb nő közé választotta az énekesnőt.

Jennifer Lawrence gyerekkorában többször is általános iskolát váltott, mert folyamatosan bántották az osztálytársai. Az Oscar-díjas színésznő azóta a világ legnépszerűbb és legkedveltebb színésznője.

Miley Cyrus-t kamaszként sokszor csúfolták vékony és alacsony alkata miatt. Előfordult, hogy még a mosdóba is bezárták. Ma Cyrus az egyik legnépszerűbb fiatal popsztár a világon.

Szirmai Gergely, hazánk egyik legnépszerűbb youtubere is átélte általános iskolás korában az iskolai zaklatás lelki és fizikai formáit. A jelenségről és saját tapasztalatairól készített videó itt érhető el.

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

A Kék – Vonal Gyermekkrízis Alapítvány várja a bajba jutott gyerekek, és a gyerekeknek segíteni szándékozó felnőttek hívásait. A hívó anonim maradhat, a hívás pedig ingyenes. Elegendő a 116-111-es telefonszámot beütni, előhívó és körzetszám nélkül, ha bajban vagy, és nincs kitől segítséget kérj. Hívhatod ha bántanak, de akkor is, ha döntési helyzetbe kerültél, és akkor is ha egy társadon szeretnél segíteni, de tanácstalan vagy.

Az Internet Hotline egy speciális jogsegélyszolgálat. Bejelentések alapján segítenek a neten talált jogsértő tartalmak gyors eltávolításában. A rendőrséggel és nemzetközi partnerekkel együttműködve harcolnak a neten felbukkanó, gyerekek számára káros tartalmakat ellen. A bejelentést bárki megteheti, ha az interneten keresztül bántják, zaklatják.

Az UNICEF HelpAPP segíthet, ha bántanak, vagy veszélyben vagy. Egyetlen gombnyomással segítséget hívhatsz, ha rólad, vagy egy társadról, barátodról van szó. Segít kideríteni, miről is van szó, mi is történik valójában, s ha már tudod, az is kiderül, mit tehetsz. Sőt, mások által átélt és megoldott valós eseteket is megismerhetsz. Ha pedig tényleg nagy a baj, az alkalmazás azonnal hívható számokat kínál, illetve sürgősségi sms és e-mail felületeket ajánl.