UNICEF Magyarország tanácsai

MIT TEGYEK, HA BULLYING ÁLDOZATA VAGYOK?

Készíts képernyőfotókat a zaklatásról, és mentsd el egy külön mappába a telefonodon, lehet, hogy később szükséged lesz rá.

Tiltsd le a zaklatódat a közösségi média-felületeiden, tedd zárttá a profilodat. Ha szükségesnek érzed, nyugodtan töröld néhány ismerősödet vagy követődet is – nem abban mérhető valakinek az értéke, hogy hány virtuális kapcsolata van.

Ha olyan tartalom jelent meg rólad, amit nem szeretnél látni, mindenképpen jelentsd a közösségi oldal üzemeltetőinek, ezt pár gombnyomással megteheted mindenhol. A biztonsagosinternet.hu oldalon pedig bejelentheted, ha hozzájárulásod nélkül tettek közzé tartalmat rólad, és segítenek eltávolítani.

A felnőttek bevonása nem árulkodás, ezt a zaklatók találták ki, hogy megakadályozzák, hogy kiállj magadért. Valójában, ha beavatsz egy felnőttet is a problémába, azzal másokon is segíthetsz, hiszen lehet, hogy utánad valaki mást szemelnek ki. Ha segítséget kérsz egy felnőttől, azzal érett és felelősségteljes módon kezeled a helyzetet. Ne félj attól, hogy nagyobb baj ér miatta, az is épp elég baj, ha valaki zaklat.

Fontos, hogy beszélj valakinek arról, hogy mi történt veled. Segíthet, ha van egy barátod, akinek mesélhetsz, de hasznos lehet, ha be tudsz vonni egy olyan felnőttet is, akiben megbízol – lehet valamelyik szülőd, tanárod, felnőtt ismerősöd akár.

Ha úgy érzed, hogy a szüleid, osztályfőnököd, tanárod nem veszi kellően komolyan a problémádat, ne add fel, amíg nem találsz olyan felnőttet, aki megérti a helyzetedet. Talán az egyik osztálytársad anyukája vagy apukája lesz, akire számíthatsz, talán egy olyan tanár, aki nem is tanít téged.

A legtöbb iskolában van gyermekvédelmi felelős, iskolapszichológus vagy iskolai szociális munkás. Fordulhatsz hozzájuk, az ő feladatuk, hogy vigyázzanak az iskola tanulóira, ne hagyják, hogy bárkit bántsanak.

Ha nagyon kétségbe vagy esve és rossz gondolataid vannak, a Kék-Vonal Lelkisegély-Vonala a 116-111-es telefonszámon ingyenesen hívható. A nevedet sem kell elárulnod, ha nem szeretnéd, az ott dolgozók pedig végig fognak hallgatni, és segítenek kitalálni, hogy mit tegyél.


MIT TEGYEK, HA A GYEREKEM BULLYING ÁLDOZATA?

Próbáljon nyugodt maradni. A zaklatás szörnyű érzés és sok sérülést okozhat, de fontos, hogy milyen konfliktuskezelési modelleket ad tovább a gyermekének. A fizikai erőszakkal való fenyegetés, a közösségi médiától való eltiltás vagy a támadásra buzdítás egyaránt nagyobb károkat okozhat.

Ha van nyoma az interneten vagy a telefonon, mentsenek le képernyőfotókat a zaklatásról. A képeket őrizze Ön, hogy a gyermekének ne kelljen a saját telefonján szembesülnie velük újra és újra. Segítsen neki a zaklató letiltásában és a beállítások módosításában, például abban, hogy ne tudjon olyan személy kapcsolatba lépni vele, aki nem az ismerőse.

A nem kívánt tartalmat mindenképpen jelentsék a közösségi oldal üzemeltetőinek. A biztonsagosinternet.hu oldalon bejelentést lehet tenni, ha valakiről hozzájárulása nélkül tettek közzé tartalmat, és segítenek eltávolítani azt.

Vegye fel a kapcsolatot a szülőtársakkal, ha lehetősége nyílik rá, a bántalmazó szüleivel is. Biztosan nagyon zaklatott, de próbáljon nyitott és együttműködő maradni, így jobb eséllyel tudják mindenki számára megnyugtatóan rendezni a konfliktust.

Ha a bántalmazó szüleivel nem tud kapcsolatba lépni, érdeklődjön a többi szülőnél, hátha mások gyermekei is kerültek hasonló helyzetbe. Ne adjon ki túl sok részletet gyermeke magánéletéről, ne mutassa meg a képernyőfotókat. Ezek magánjellegű üzenetek és képek, az is megalázó lehet, ha harmadik fél látja őket.

Vonja be a gyermeke és a zaklató osztályfőnökét. Kezdeményezzen közös beszélgetést pedagógusokkal és a bántalmazó szüleivel, ahol megoldást keresnek a problémára.

A beszélgetés során javasoljon resztoratív technikákat a probléma kezelésére, például iskolai mediátor bevonását. Az eljárás célja, hogy a kialakult konfliktust kezelje és jó kapcsolatot alakítson ki. Ez sokkal hatékonyabb, mint az iskolaváltás, hiszen a probléma azzal nem oldódik meg.

A megbeszélésbe nyugodtan vonják be a gyermekvédelmi felelőst, iskolapszichológust, iskolai szociális munkást.

A konfliktus jogi útra terelését csak legvégső esetben javasoljuk, egy eljárásban nem csak az elkövető, de az elszenvedő is sérülhet és újabb traumákat szerezhet.


MIT TEGYEK, HA A GYEREKEM A ZAKLATÓ?

Beszéljen a gyerekével. Hallgassa végig, ez segít megérteni a háttérben húzódó folyamatokat, és alkalmat ad arra, hogy néhány alapvető kérdést tisztázzanak.

Avatkozzon közbe, ne bízza a gyerekekre a probléma megoldását. Mondja el a gyerekének, hogy a viselkedése helytelen és hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia a tetteiért.

Vonja be az áldozat szüleit és a tanárokat is a konfliktus megoldásába. Legyen együttműködő, javasoljon iskolai mediációt, resztoratív eljárásokat. Teremtsenek lehetőséget arra, hogy a gyermeke jót tegyen.

Beszélgessen gyermekével az érzelmekről, azok felismeréséről, és arról, hogy egyes helyzetekben mit érezhet a másik. Ne csak a zaklatás kapcsán, hanem bármilyen helyzetben, egy bevásárlás, vagy a kedvenc tévéműsor nézése közben. Ezzel segít fejleszteni a gyermeke empátiáját.

Ne alázza meg a gyerekét mások előtt, ne hangoztassa a többi szülő előtt, hogy mennyire csalódott vagy mérges, ne szégyenítse meg, ne alkalmazzon erőszakot. Ezek a módszerek nem segítenek a gyereknek megérteni, hogy miért hibázott, és csak dacot és ellenállást szülnek.

Az is érthető, ha egy konfliktus esetén minden erejével a gyermeke mellett áll és szeretné megvédeni. Ahelyett azonban, hogy a másik gyerek vagy az osztályközösség többi tagja felelősségét keresi a történtekben, próbáljon előremutató lenni. Mindenkinek jobb lesz, ha a konfliktus minél hamarabb megnyugtatóan zárul.

Szervezzen a gyerekének olyan programokat, ahol együttműködést tanulhat, konstruktívvá válhat. Bármilyen sporttevékenység, kirándulás, kézművesség, vagy a gyermeke érdeklődési körébe tartozó tevékenységből rengeteg haszon származhat.