BÁNTOTTAM MÁR VALAKIT

Kigúnyolsz, megalázol és bántasz másokat? Jobb, ha tudod: akár bűncselekményt is elkövethetsz, miközben olyan jól szórakozol. Előbb-utóbb pedig nem gyengébbekkel, hanem a törvény teljes szigorával kell majd szembenézned!

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

Ha saját otthonodban nem kapsz szeretetet, vagy azt érzed, hogy nem kedvelnek az osztályban, csalódottá és dühössé válhatsz. Ilyenkor úgy próbálsz figyelmet és népszerűséget szerezni, hogy kipécézel magadnak egy-két olyan diáktársat, akit gyengébbnek látsz, és „ugratni” kezded őket. Ha a többiek ezen nevetnek, valóban menőnek hiszed magad.

Mi ezzel a baj?
  • Te is érzed azt, hogy nem olyan eszközökkel érted el a népszerűséget, amilyenekkel akartad, ezért nem felhőtlen az örömöd.
  • Nem vicces, hanem nagyon bántó, megalázó, amit a bántalmazottal teszel. Komoly sérüléseket okozhatsz is neki!
  • A vicc és a bántás között az a különbség, hogy az, akit ugratnak őszintén nevet-e rajta. Ha ő ezt nem veszi poénnak, mindegy a „viccelő” szándéka. Ez már bántás.
  • A szemlélők megfélemlítve érzik magukat, ezért nem őszinte a nevetésük. Nem akarják, hogy őket is kipécézd, ha nem nevetnek a „vicceiden”.
  • Lehet, hogy te is szenvedő alany vagy, de nem az iskolában, hanem például otthon. Ezt a bánatodat próbálod a bántalmazotton „leverni”, de ez sem megoldás, hiszen az otthoni probléma ettől nem oldódik meg. Kérj inkább segítséget egy felnőttől, például az iskolapszichológustól vagy egy tanártól, akiben megbízol. Ők segíthetnek megoldani az igazi problémát.

A TÉMÁBAN AJÁNLJUK

Az iskolai bántalmazásról rengeteg szakértő cikk, könyv és kutatás született, valamint az utóbbi években sorozatok és filmek is komolyan foglalkoznak a témával. Utóbbiakból náhányat összeválogattunk, amiket figyelmetekbe ajánlunk.

BAJOS CSAJOK

Ugyan kultvígjáték, a Bajos csajok sokkal több könnyed, nevettető filmnél. Humoros formába burkolva, de annál hatásosabban mutatja be Cady és Regina esetén keresztül, hogy milyen káros hatása lehet az iskolai klikkesedésnek és bántalmazásnak a fiatalok életében. Mert lehet, hogy valami neked viccesnek tűnik, de másnak nem az.

A GIRL LIKE HER

Hogyan lehet a legjobb barátból hirtelen ellenség? A girl like her című film Jessica Burns, egy 16 éves gimis lány öngyilkosságán keresztül mutatja be, hogy a tetteknek, iskolai bántalmazásnak igen komoly következményei lehetnek, és hogy a bántalmazó sokszor már csak akkor bánja meg (vagy ismeri be) tetteit, amikor az túl késő.

CYBERBULLY

Van úgy, hogy egy bully legnagyobb félelme válik valóra, és ő maga lesz a bántalmazott. Ezt a kettősséget mutatja be egyszerre ötletesen és ijesztően az anonim számítógépes zaklatásról szóló Cyberbully című angol film, aminek történetét valós események ihlették.

MEGDÖBBENTŐ ADATOK

Az iskolai bántalmazásról rengeteg írás született. Cikkek, kutatások, felmérések, interjúk, könyvek és filmek sora mutatja be a témát és állítanak elénk konkrét példákat. Ezek közül néhány igazán megdöbbentő adatot olvashatsz most hazánkróll:

Azok a gyerekek, akik tartósan iskolai bántalmazást szenvednek el, gyengébben teljesítenek az iskolában, nem bíznak a tudásukban, és nem is szeretnek iskolába járni. (Amerikai pszichológusok társasága, 2017)

Az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) honlapján közzétett tanulmányból kirerül, hogy csupán minden harmadik 5-8. osztályos diák nem élt még át iskolai erőszakot, azonban minden tizedik diákot hetente többször is bántalmaznak az iskolában. (2015, Az iskolai bántalmazás megjelenése az 5-8. évfolyamos diákok körében)

Egy hazai szakdolgozatban elkészített kutatás szerint a megkérdezett általános és középiskolás dikákok 30%-át érzelmileg bántják társai. (Bata Marcell: Az iskolai erőszak mint jelenség bemutatása)

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2017-ben közölt statisztikája szerint Magyarországon minden ötödik gyermeket bántalmaznak az iskolákban. Ez 20,3%-os arány, ami az EOCD átlag felett van. (PISA 2015 results for OECD and partner countries)

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

A Kék – Vonal Gyermekkrízis Alapítvány várja a bajba jutott gyerekek, és a gyerekeknek segíteni szándékozó felnőttek hívásait. A hívó anonim maradhat, a hívás pedig ingyenes. Elegendő a 116-111-es telefonszámot beütni, előhívó és körzetszám nélkül, ha bajban vagy, és nincs kitől segítséget kérj. Hívhatod ha bántanak, de akkor is, ha döntési helyzetbe kerültél, és akkor is ha egy társadon szeretnél segíteni, de tanácstalan vagy.

Az Internet Hotline egy speciális jogsegélyszolgálat. Bejelentések alapján segítenek a neten talált jogsértő tartalmak gyors eltávolításában. A rendőrséggel és nemzetközi partnerekkel együttműködve harcolnak a neten felbukkanó, gyerekek számára káros tartalmakat ellen. A bejelentést bárki megteheti, ha az interneten keresztül bántják, zaklatják.

Az UNICEF HelpAPP segíthet, ha bántanak, vagy veszélyben vagy. Egyetlen gombnyomással segítséget hívhatsz, ha rólad, vagy egy társadról, barátodról van szó. Segít kideríteni, miről is van szó, mi is történik valójában, s ha már tudod, az is kiderül, mit tehetsz. Sőt, mások által átélt és megoldott valós eseteket is megismerhetsz. Ha pedig tényleg nagy a baj, az alkalmazás azonnal hívható számokat kínál, illetve sürgősségi sms és e-mail felületeket ajánl.