CSALÓK ÉS KÓKLEREK AZ ÉPÍTŐIPARBAN

A közösségi médiában minden napra jut egy rémtörténet építőipari csalásokról és a gyenge minőségű, ám drága munkákról az építőiparban. Megkárosított emberek osztják meg a sokszor hihetetlen sztorikat beázó tetőkről, köddé vált vállalkozókról. Ez az oldal a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Saint-Gobain Hungary és Rezsnyák Péter, építész-műszaki ellenőr (You Tube: SzakiEllenőr) együttműködésének eredménye. Azért jött létre, hogy néhány alapvető támpontot nyújtson az otthonát építő vagy felújító embereknek, akik nem mozognak otthonosan ebben az iparágban, ezáltal könnyen megvezethetők, átverhetők.

Kóklerek

Baljós jelek, amelyek arra utalnak, hogy át akarnak verni minket

Több jel is utalhat arra, hogy azok az emberek, akik megjelentek az építkezésünkön csalók vagy kóklerek, akik valójában nem értenek a szakmához vagy csak a pénzünket akarják kicsalni. Az egyszerű kóklereket könnyű megismerni a rendezetlen ruháról, szedett-vedett piszkos szerszámokról, általános rendetlenségről, ami körülveszi őket. A csalókat inkább a mézesmázos stílusuk, és a közismert módszereik buktathatják le.

GYANAKODJUNK, HA
– Ha szerződés nélkül akarják elkezdeni a munkát.
– Ha a vállalkozónak nincs internetes jelenléte, ellenőrizhető referenciái.
– Ha minden összeg három nullára végződik az ajánlatban, azaz csak nagyjából van kiszámolva.
– Ha az építési anyagok változásához kötik a munkadíj végső összegét, árgaranciát nem ad a vállalkozó.
– Ha a vállalkozó nagyon sürget minket, nyomás alatt akar szerződést aláíratni velünk.
– Ha azt szeretnék, hogy magánszemélyeknek utaljunk. Ezt csakis cég hivatalos számlájára tegyük.

Fontos, hogy fenyegetés hatására nem szabad fizetni!

Legyen résen, vegye észre a baljós jeleket!

Árulkodó árak

Az emberek többsége nincs tisztában az építőipari árakkal. Ezt a csalók is tudják ezért a piaci árnál akár ötször többet is mondanak, ha látják, hogy a megrendelő nem tájékozott. A megoldás, hogy tudni kell, hogy pontosan mit akarunk, és az mennyibe kerül. Legalább az ismeretségi körben érdemes tájékozódni az árakról, több ajánlatot bekérve kivitelezőt választani, és semmiképpen sem megbízni az első utunkba kerülő iparost.

Megismerni az anyagokat, a technológiát, elmélyedni kicsit a témában szintén hasznos. Nagyértékű beruházásoknál, mint egy energetikai korszerűsítés, érdemes felkeresni egy mérnököt, aki különböző megoldásokkal tud szolgálni és nem érdeke egyetlen módszer terjesztése. Kérjük meg, hogy dolgozzon ki különböző koncepciókat, és a kiválasztott megoldásra kérjünk ajánlatot az iparosoktól!

Ha túl alacsony az ár

Bevett gyakorlat, hogy vevőcsalogató alacsony árat mondanak a megrendelőnek, de nem hangzik el, hogy tulajdonképpen mit nem tartalmaz az ajánlat ezért a pénzért.

Később kiderül, hogy például szemétszállítás kimarad a szolgáltatások köréből, és ezt a megrendelőnek kell megoldani, vagy közben kitalálnak plusz munkákat, amelyeket szerintük el kell végezni. Ez is egy gyakran használt módszer arra, hogy alacsony árról indulhassanak, de a vége mégis drága legyen. 

A Plusz Áfa trükk

Sok vállakozó elfelejti az ajánlatban az Áfát megemlíteni. Ezzel csellel szeretnének versenyképes ajánlatot adni. A figyelmetlen megrendelő pedg igencsak meglepődik, amikor eléteszik a végösszeget.

A kóklerek által elkövetett leggyakoribb hibák:

 • Szakszerűtlen kivitelezés, javítás
 • Szakmai ismeretek hiányából fakadó hibák
 • Munkafázisok kihagyása
 • Gondatlanságból eredő hibák
 • Félbehagyott munkák
 • Nem megfelelő anyagok felhasználása

  A kontárok gyakran áron alul vállalnak munkát, de később folyamatosan plusz pénzt kérnek a munka folytatására. A nem megfelelő minőségű kivitelezés, késedelmes teljesítés vagy akár a teljes munka lemondása miatti csúszás, a többi szakembert is nehéz helyzet elé állítja, dominóként borítva fel minden további munka ütemezését.

  A szakemberek szerint egyre több a javítási és helyreállítási munka miatti megkeresés, a helyreállítás pedig mindig több energiát, extra költségeket jelent. Az okozott kár megtérítése, ha lehetséges is, nehezen járható út, és az eljárás sokáig tart.
A kókler, hozzá nem értő szakikat ellenőrizni, a hibákat észrevenni nem könnyű egy laikusnak,
a csalókkal pedig még nehezebb dolgunk van.

MEGTÉVESZTŐ KOMMUNIKÁCIÓS TRÜKKÖK, EGY TIPIKUS ESET

 • Egy népszerű szakemberkereső oldalon jelentkezik a szakember a meghirdetett munkára szeptemberben. Jelzi, hogy csak a következő év áprilisában tudja elvállalni a munkát, mert nagyon be van táblázva. Egy napra rá telefonál újra, hogy egy munkát lemondtak, ezért akár azonnal el tudja kezdeni. Mézesmázos, lehengerlő kommunikáció, rettenetesen kedves az első telefonbeszélgetéskor.
 • Felhívja az ügyfél figyelmet még telefonon, hogy ő nem dolgozik együtt akárkivel, szóval fontos az első alkalom (jól felméri a terepet, mennyire könnyű prédáról van szó), hogy szimpatikusak-e egymásnak. Fenntartja a jogot, hogy nem fogja elvállalni a munkát, mert ő nem feltétlen dolgozik bárkinek, ugyanis ő megengedheti magának, hogy ne vállaljon el minden munkát, profinak adja ki magát. Ha elvállalja az a megrendelőben rögtön jó érzést kelt, hogy szimpatikus, a bizalom nő.
 • Természetesen az első megbeszélés nagyon jól sikerül, elvállalja a munkát
 • A munka felmérése is pénzbe kerülne, de nagylelkűen elengedi ezt az összeget, mert szimpatikusnak találja az ügyfelet. A bizalomkeltés a célja valójában.
 • Nagyon hivatalossá akarja tenni az együttműködést, az ő általa hozott szerződést mindenképp alá kell írni, ezzel azonnal bizalmába fogad, rögtön az jut az ember eszébe, hogy mennyire korrekt.
 • Megcsinál olyan javításokat is, amelyeket nem kért az ügyfél, filléres dolgokat. Például kitalálja, hogy egy villanykapcsoló veszélyes, ezért megjavítja “nehogy a gyerekek belenyúljanak”. Apróságokkal tereli el a jóhiszemű megrendelő figyelmét, és férkőzik a bizalmába.
 • Becsmérli a korábban mások által elvégzett munkát, azonnal látja és szóváteszi a hibákat.

Műszaki ellenőr

A műszaki ellenőr alkalmazása nem kötelező, szabadon választható. Rendelkeznie kell építőipari felsőfokú végzettséggel és egy műszaki ellenőri kiegészítő vizsgával. Ő az építettőt szaktudással és információval látja el. Ilyen szakembert is körültekintően kell választani, megnézni az oldalát, referenciáit, az internetes jelenlétét.

A szakember díjazása ugyan nem olcsó, de egy elszámolásnál a jó műszaki ellenőr milliókat is tud spórolni a megbízójának, és észreveszi a hibákat, amiket a laikus nem lát. Ha az ellenőr nem talál hibát, az építtető megnyugodthat, hiszen jó munkát kapott a pénzéért.

A műszaki ellenőr menet közben is érzékeli a problémákat, amelyek javítását azonnal kezdeményezi, ezért a hibák, rosszul befejezett munkafázisok nem torlódnak egymásra, egyszerűbb és olcsóbb korrigálni azokat. Ha vissza kell bontani a hiba után készült dolgokat, és elhasználják az anyagokat is, sokkal nehezebb helyzetből indul az érdekérvényesítés.


VÉDJE MAGÁT SZERZŐDÉSSEL, SZAKÉRTŐVEL!

 1. A megfelelő szerződés fontos, de a vállalkozó kiválasztása is lényeges lépés. Mindenekelőtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a kapott árajánlatunk, arra szól, amire kértük és nem másra! Nézzük meg, hogy vannak-e benne bizonytalan dolgok, változó tényezők! Tegyük próbára a szakembert! Kérdés esetén vajon segít-e nekünk az ajánlattevő?
 2. Mindig legyen aláírt papír alapú szerződésünk, és abban tisztázzuk a részleteket! Számunkra is jobb, ha látjuk leírva is, hogy mit szeretnénk, ha van időnk átgondolni és megfogalmazni azt. A vita elkerülése érdekében pontosan írjuk le a munkával érintett négyzetmétereket is!
 3. Előfordulhat, hogy a körülmények negatív hatásai miatt az ár valamelyest változik. Ilyen egy váratlan áremelkedés az alapanygok piacán vagy a menet közben kiderülő többlet munkák. Ha ez felmerül, állapodjunk meg a kivitelezővel arról is, hogy milyen okból és legfeljebb mennyivel emelkedhet az ár, és ezt is írjuk bele a szerződésbe!
 4. A szerződéseket soha ne nyomás alatt írjuk alá. Ne engedjük meg, hogy a szerződés előtt az udvarunkba behordják az anyagot, elkezdjenek dolgozni. Előre írjuk meg az okiratot egyeztetett időpontban. Aki teheti vonja be ebbe a rokonait, barátait, hogy alaposan átolvassák a dokumentumokat.
 5. A folyamatba vonjunk be szakembereket, akik megvédhetnek minket a csalóktól, a silány munkától. Ügyvéddel, műszaki ellenőrrel tartsuk ellenőrzésünk alatt a folyamatokat!
A szakemberrel készült beszélgetésünket itt hallgathatja meg.