LÁTTAM, HOGY BÁNTANAK VALAKIT

Láttad, ahogy bántottak valakit a suliban vagy az interneten? Talán úgy érzed, hogy nem tehetsz semmiről, de jelenléteddel sajnos te is támogattad az elkövetőt. Ismerd fel a bántalmazást, és lépj fel ellene, különben egyszer lehet, hogy te is sorra kerülsz!

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

Ha bántalmazás szemtanúja vagy, sokkal fontosabb szereped van az események alakulásában, mint gondolnád! Az elkövető hatalma ugyanis úgy nő, illetve attól érzi magát menőnek, ha van közönség körülötte, akik nevetnek azon, amit mond vagy tesz. Éppen ezért, ha te kívülről nézve nem nevetsz rajta, az elkövető nem éri el a célját és sok esetben a bántalmazásnak vége szakad.

Mit tehetsz, ha bántalmazás szemtanúja vagy?
  • Ne nevess, ne videózz, ne adj táptalajt a bántalmazásnak!
  • Ha magadra nézve nem érzed veszélyesnek a helyzetet, avatkozz közbe! Ha jól ismered az elkövetőt, és úgy érzed, tudsz rá hatni, jelezd neki, hogy nincs rendben, amit tesz, és kérd meg, hogy hagyja abba.
  • Az erőszak nem megoldás, tehát azzal nem segítesz az áldozatnak, ha beszállsz egy verekedésbe. Ezzel ráadásul magadat is veszélybe sodorhatod.
  • Kérj segítséget egy nagyobb gyerektől vagy egy felnőttől, ha úgy látod, egyedül nem tudsz közbeavatkozni.
  • Vigasztald meg az áldozatot! Biztosan jólesik majd neki, és nem fogja magát egyedül érezni.

A TÉMÁBAN AJÁNLJUK

Az iskolai bántalmazásról rengeteg szakértő cikk, könyv és kutatás született, valamint az utóbbi években sorozatok és filmek is komolyan foglalkoznak a témával. Utóbbiakból náhányat összeválogattunk, amiket figyelmetekbe ajánlunk.

KARATE KÖLYÖK

A bántalmazásnak legtöbbször nemcsak a bully és az áldozat a részese, hanem a tétlen, eseményeket néző tömeg is. A Karate kölyök éppen azt a jelenséget megmutatja be Ralph Macchio és mestere kapcsolatán keresztül, hogy mekkora hatással lehet rád egy segítőkész ember támogatása.

GOOD WILL HUNTING

A bántalmazás élete végéig elkísérheti az embert, még egy olyan elitnek tűnő helyen is, mint az amerikai presztízs egyetem, az MIT. Ez történik Will Huntinggal is, akit nemcsak kortársai bélyegeznek meg, de ő magának is szembe kell néznie saját múltjával, hogy jövője lehessen. Ebben akad segítsége legjobb barátja és tanára személyében.

SPIJT! (REGRET)

A holland film pontosan és ijesztően reálisan mutatja be, hogy a felszínen minden tökéletesnek tűnő iskolában mégis milyen súlyos problémák bújnak meg. A túlsúlyos Jochem élete például maga a pokol, és mire társaik észreveszik, hogy mekkora a baj, már túl késő.

MI A KÜLÖNBSÉG A VICC, KONFLIKTUS ÉS BÁNTALMAZÁS KÖZÖTT?

Azt gondolod, hogy az, amit látsz egy egyszerű vicc, egy kis heccelés? Netán egyszeri konfliktusról van szó? Vagy ez már bántalmazás? Segítünk, hogy időben felismerd a bullyingot, hogy fel tudj lépni ellene, ha látod!

Ha az, akit heccelnek, őszintén nevet a dolgon, akkor valóban viccről van szó. Ekkor nem is kell megvédeni a másikat, hiszen nem bántódott meg.

Bántalmazás esetén az elkövető nehezen látja be, hogy bántotta a másikat, talán épp őt okolja az események alakulásáért. A bántalmazó nem is törekszik a megoldásra, hiszen menő szeretne lenni, és azt hiszi, hogy ezt úgy éri el, ha kemény marad. Szándékosan teszi, amit tesz, sőt, gyakran előre meg is tervezi a tetteit.

Ha azt látod, hogy az ismerősöd, akit heccelnek nem nevet vagy nem őszinte a nevetése, akkor jelezd a heccelőnek, hogy nem vicces, amit csinál.

Konfliktus az, amikor egy félreértésből vita bontakozik ki. Ez többnyire egyszeri eset, ráadásul a vitában egyenrangúak a felek, és törekszenek arra, hogy megoldják a helyzetet. Lehet, hogy mondanak egymásnak csúnya dolgokat, de aztán megbánják, és próbálják megbeszélni az ügyet.

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

A Kék – Vonal Gyermekkrízis Alapítvány várja a bajba jutott gyerekek, és a gyerekeknek segíteni szándékozó felnőttek hívásait. A hívó anonim maradhat, a hívás pedig ingyenes. Elegendő a 116-111-es telefonszámot beütni, előhívó és körzetszám nélkül, ha bajban vagy, és nincs kitől segítséget kérj. Hívhatod ha bántanak, de akkor is, ha döntési helyzetbe kerültél, és akkor is ha egy társadon szeretnél segíteni, de tanácstalan vagy.

Az Internet Hotline egy speciális jogsegélyszolgálat. Bejelentések alapján segítenek a neten talált jogsértő tartalmak gyors eltávolításában. A rendőrséggel és nemzetközi partnerekkel együttműködve harcolnak a neten felbukkanó, gyerekek számára káros tartalmakat ellen. A bejelentést bárki megteheti, ha az interneten keresztül bántják, zaklatják.

Az UNICEF HelpAPP segíthet, ha bántanak, vagy veszélyben vagy. Egyetlen gombnyomással segítséget hívhatsz, ha rólad, vagy egy társadról, barátodról van szó. Segít kideríteni, miről is van szó, mi is történik valójában, s ha már tudod, az is kiderül, mit tehetsz. Sőt, mások által átélt és megoldott valós eseteket is megismerhetsz. Ha pedig tényleg nagy a baj, az alkalmazás azonnal hívható számokat kínál, illetve sürgősségi sms és e-mail felületeket ajánl.