A 2024. évben az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségét érte az a megtiszteltetés, hogy megszervezze a Legjobb Bűnmegelőzési Gyakorlatok Konferenciát és az Európai Bűnmegelőzési Díj (ECPA) versenyét. Az ECPA a kezdetektől fogva az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) egyik legfontosabb eseménye, amely hozzájárul a bevált bűnmegelőzési gyakorlatok cseréjéhez az EU-ban, valamint alkalmat teremt arra, hogy közösen ünnepeljük a bűnmegelőzés sikerét egész Európában.

Az EUCPN magyar elnöksége a bűnismétlés megelőzésére fókuszál elnökségi ideje alatt.

A fogvatartottak létszámának folyamatos növekedése Európa számos országában égető problémaként jelentkezik. Kutatások kimutatták, hogy a fogvatartottak szociális körülményei, iskolai végzettsége és szakképzettsége kedvezőtlenebbek az átlagpopulációhoz képest, ezért a büntetés-végrehajtás során kiemelten fontos a készség és a kompetenciafejlesztés. Minden országban fontos cél, hogy a fogvatartottak a kiszabadulás után el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon, el tudják magukat tartani, ne essenek vissza, hiszen a fogvatartás megterheli az országok költségvetését. Egyre fontosabb szerepet kell tehát kapnia a harmadlagos prevenciónak: a bűnismétlés megelőzésének, a reszocializációnak, illetve a reintegrációnak. A célkitűzés feltérképezni az olyan jó gyakorlatokat, amelyekkel hatékonyan és eredményesen lehet csökkenti a bűnismétlés arányát és növelni a sikeres reintegrációt. A magyar elnökség fókusza kiterjed mind a fiatalkorúaknak, mind a felnőtteknek a szabadságvesztés vagy javítóintézeti nevelés ideje alatt szervezett a szabadulás utáni munkavállalást, jogkövető magatartást, sikeres visszailleszkedést célzó módszerre, legyen szó képzésről, munkáltatásról vagy programról.

A részletes felhívás, a magyar és angol nyelvű jelentkezési lap, illetve egyéb tájékoztató anyagok az alábbi pdf formátumokban érhetőek el.

A magyar és angol nyelven kitöltött adatlapokat legkésőbb 2024. augusztus 16-án éjfélig szükséges megküldeni a HUPresidencyEUCPN@bm.gov.hu e-mail címre.

By admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük