Rendszeresen előfordul, hogy valamilyen online szolgáltatás adatbázisából kiszivárognak a felhasználók azonosítói és a hozzá tartozó jelszavaik, a kompromittálódott adatbázisok pedig bárki számára elérhetővé válnak. Ezért is fontos más-más szolgáltatásokhoz különböző jelszavakat használni.


A Nemzeti Kibervédelmi Intézet tájékoztatása szerint az elmúlt napok során számos bejelentés érkezett, amelyekben a jelszavak kiszivárgásához kapcsolódó zsarolásokról számoltak be a bejelentők.

94288137_m.jpg

A levelekben a címzettre nézve kellemetlen, kompromittáló tartalmú képekre hivatkoztak, és a felhasználóktól pénzt kértek azért, hogy ezek a képek ne kerüljenek nyilvánosságra. Persze az esetek túlnyomó többségében szó sincs arról, hogy a zsarolók birtokában lennének ilyen felvételeknek.

A zsarolók módszere, hogy a kiszemelt áldozatnak megküldik a korábban kiszivárgott jelszavát vagy a telefonszámát, és így próbálnak nyomást gyakorolni az áldozatokra – írja tájékoztatójában a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, amely a következő lépéseket javasolja megtenni a jelszólopások miatt:

1. változtassa meg jelszavait

2. javasolt a hosszú és összetett jelszó használata, amely tartalmaz kis- nagybetűt, számot, speciális karaktert

3. eltérő szolgáltatásokhoz javasolt eltérő jelszavak alkalmazása,

4. amennyiben van rá lehetőség engedélyezze a kétfaktoros azonosítást,

5. rendszeresen változtassa jelszavait.

E-mail címek lehetséges kompromittálódásának ellenőrzésére a „have i been pwned” weboldal nyújthat segítséget (haveibeenpwned.com).

További információért látogasson el az itbiztonsag.govcert.hu oldalra!

By admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük