A nyár a tömegrendezvények ideje, a tömegben pedig akadnak olyanok, akik gyors pénzszerzési lehetőséget látnak a figyelmetlen résztvevőkben.

Nyáron mindenki igyekszik kimozdulni egy kicsit. Tömeg van a koncerten, tömeg van a fesztiválon, a meccsen, a buszon. A tömeget pedig a legjobban a tolvajok szeretik. Nagyon sok lehetőség veszi őket körbe ilyenkor úgy, hogy közben nagyon kevés figyelem kíséri a munkájukat. Amíg a tömeg a színpadot vagy a kivetítőt nézi, ők zavartalanul dolgozhatnak.

Ahogy a szúnyogok és a kullancsok ellen, a zsebtolvajok ellen is védekeznünk kell a meleg idő beköszöntével, de mit lehet tenni? Megfogadhatjuk például az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) tanácsait:

1. A telefon biztonsága fontos, hiszen egy viszonylag kicsi, ám sokszor értékes tárgyról van szó, ezért kedvelt zsákmánya a bűnözőknek. Korábbi bejegyzésünkből kiderül, hogy hogyan kell a lopásra jól felkészíteni egy készüléket.

2. Érdemes megjelölni értékeiket, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy visszakerülnek hozzánk, miután a rendőrség rábukkan.

3. Ne hordjunk magunknál nagy összegű készpénzt, és állítsunk be bankkártya használati limitet!

4. Ne tartsuk egy helyen a bankkártyát és a készpénzt!

5. Telefont és a pénztárcát ne hordjunk a nadrág hátsó zsebében!

6. Soha ne hagyjuk nyitva, fesztiválon, tömegközlekedési eszközön pedig tartsuk magunk előtt a táskánkat!

7. Ne hordjunk magunknál túl sok ékszert vagy készpénzt!

8. Csomagunkat mindig tartsuk magunk mellett, és soha ne hagyjuk magára a tömegközlekedési eszközökön!

A ZSEBTOLVAJ általában igyekszik elterelni a figyelmünket. Például útba igazítást kér, ránk önti az italát
megkér, hogy vegyünk fel valamit a földről, szándékosan nekünk ütközik.

A ZSEBTOLVAJ tömegközlekedési eszközön, a mozgólépcsőn, sorban állás közben, zsúfolt helyeken mindig kihasználja a könnyű célpontokat. A szék karfáján hagyott táskát, a nyitott táskát, amelyből kilátszódik a telefon vagy pénztárca, a gazdátlan csomagot.

NAGYON FONTOS mindig jelenteni a zsebtolvajlást a rendőrségen! Ne gondoljuk, hogy értelmetlen feljelentést tenni! Ezzel megelőzhető lehet, hogy mások is a zsebtolvaj áldozatául essenek, mert a profi zsebtolvaj bandák elleni fellépéshez hasznos információkkal szolgálhat a rendőrök számára.

VÉDD A ZSEBED! KAMPÁNY

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) a 2018-as Labdarúgó Világbajnokság kezdetéhez igazítva kommunikációs kampányt indít, amelyben a zsebtolvajok elleni védekezésre hívja fel a figyelmet. A Védd a zsebed! (#ProtectYourPocket) kampány a Belső Biztonsági Alap támogatásával valósul meg.

A kampány üzeneteit elsősorban három rövid animációs film közvetíti, amelyek nagy kivetítőkön és a közösségi médiában jelennek majd meg. A filmek, egy csipetnyi humorral, olyan helyzeteket mutatnak be, amelyekben a rajzolt főszereplők nagy tömegben állva nem figyelnek eléggé az értékeikre, ezért tolvajok áldozataivá válnak. A bűncselekmények, akárcsak a valóságban, a filmekben is nagy tömegben történnek meg: a szabadtéri kivetítők előtt meccset néző, tömegközlekedő, koncerteken és fesztiválokon szórakozó karakterek értékeit lopják el ugyancsak animált bűnözők kezei. A filmek ráirányítják a figyelmet arra, hogy az ilyen helyszínek és rendezvények igazi zsebtolvaj paradicsomok.

https://youtube.com/watch?v=OzSn9fJoT-g%3Fenablejsapi%3D1

 A zsebtolvajlás az egyik legelterjedtebb és legrégebbi bűncselekmény típus a világon, amelynek mindig komoly következményei vannak az áldozatokra nézve. Pótolniuk kell az elveszett irataikat, ez pedig sok időt és pénzt emészt fel, ha pedig tömeges jelenséggel állunk szemben, az egész közösség biztonságérzetét csökkenthet

Ezért fogott össze 22 uniós tagország az EUCPN és az EUROPOL révén, hogy erejüket egyesítve tájékoztató kampányt indítsanak.

“Fontos az embereket tájékoztatni a zsebtolvajok jelentette veszélyekről. A megelőzés pedig fontos fegyver a jelenség ellen folytatott küzdelemben, ezért üdvözlöm ezt a kezdeményezést. Nemcsak a biztonságérzetet növeli a tömegrendezvényeken, de a jó hangulathoz is kétségtelenül hozzájárul” – mondta el Elise Maillard, az EUROPOL szervezett vagyon elleni bűncselekményekkel foglalkozó európai multidiszciplináris platformjának (EMPACT) francia elnöke.

Melyek azok a technikák, amelyek csökkentik a kockázatot? Az érdeklődők az EUCPN weboldalán további információhoz juthatnak.

http://eucpn.org/prevention-campaigns

By admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük